ONDERSCHEIDINGEN
2024 Platter's Wine Guide - 41/2 sterren
James Suckling Proefrapport 2023 - 90 punten
2023 Decanter Award - Zilver
PROEF NOTITIES
De David Finlayson GS Cabernet Sauvignon 2020 vertoont Cabernet Sauvignon-cassis en zwarte bessen in de neus, evenals een frisse muntachtige, kruidachtige smaak ondersteund door mokka-vanille. Stevige, gestructureerde tannines en een lange afdronk in de mond tonen een groot verouderingspotentieel.
VEROUDERINGSPOTENTIEEL
Stevige, gestructureerde tannines en een lange afdronk in de mond wijzen op een goed verouderingspotentieel.
BLEND INFORMATIE
De David Finlayson GS Cabernet Sauvignon 2020 is gemaakt van 100% Cabernet Sauvignon
IN DE WIJNGAARD
20 jaar oude wijnstokken, lage opbrengst op zware klei- en grindgronden.
OVER DE OOGST
De wijnoogst was een terugkeer naar meer gemiddelde groeitemperaturen na overvloedige regen in het winterseizoen. De wijnstokken profiteerden van de omstandigheden en leverden druiven op die een goede balans vertoonden tussen tannine- en fruitsmaken met behoud van frisse zuren. Absoluut een opmerkelijke vintage en de moeite waard om in de kelder te bewaren. Ideaal voor klassieke eetsituaties.
IN DE KELDER
Alle druiven werden met de hand geplukt, gesorteerd, ontsteeld en gefermenteerd in kleine roestvrijstalen tanks van 3000 liter. Geënt met Cabernet Sauvignon-specifieke gisten. De remontage bestond uit twee pompbeurten per dag. Geweekt op de schil gedurende 21 dagen alvorens zacht te persen in pneumatische pers. Vrije-uitloopwijn bewaard voor de GS-botteling. Pers wijn gescheiden. Na een rijping van 18 maanden werd de wijn geklaard met Vegecol en gebotteld.
De familie Finlayson staat synoniem voor moderne wijnbereiding in de Kaapregio. Drie generaties Finlayson's hebben een belangrijke rol gespeeld in de moderne wijnindustrie van de Kaap. Dr. Maurice Finlayson, een patholoog die oorspronkelijk uit Inverness in Schotland komt, startte het familiewijnbedrijf op de Hartenberg-boerderij in Stellenbosch. Hier begon zijn zoon Walter zijn carrière die hem naar Blaauwklippen zou brengen, waar hij twee keer de prijs van "Zuid-Afrikaanse wijnmaker van het jaar" won. Walter startte en bouwde Glen Carlou op in Paarl en kreeg in 1994 gezelschap van zijn zoon David. David kwalificeerde zich als wijnmaker aan de Elsenburg Agricultural College in Stellenbosch als Dux-student en reisde vervolgens de wereld rond om wijnbouwervaring op te doen, eerst in Australië (Peter Lehmann Wines) en vervolgens in Frankrijk in het wereldberoemde Chateau Margaux.
In 2004, na de verkoop van Glen Carlou, kocht David de boerderij Woodlands, een deel van de oorspronkelijke Edgebaston-boerderij, die aan de rand van de stad ligt op de hellingen van de Simonsberg die van noordoost naar zuidoost is gericht. Er werd besloten om de boerderij en wijnen te hernoemen naar Edgebaston, omdat dit het gebied in Engeland was waar zijn moeder was geboren en getogen.
David houdt toezicht op het dagelijkse beheer van de wijnstokken en de wijnbereiding met een directe hands-on aanpak.
Het pand heeft een diepe klei-bovengrond en schalie-ondergronden, uniek voor dit specifieke deel van Stellenbosch, dat wijnen produceert met een uitstekende structuur, klassieke stijl en mineraliteit.
Er zijn 22 hectare wijnstokken geplant op het terrein van 29 hectare.
Aangeplante rassen:
Chardonnay Sauvignon Blanc Kanton Semillon Viognier Syrah Kanton Mourvedre Tannat Merlot Cabernet Sauvignon Petit Verdot Cabernet Franc
In de eerste jaren van de ontwikkeling investeerde David zijn tijd en energie om ervoor te zorgen dat alleen het beste beschikbare wijnstokmateriaal werd geplant, gekoesterd en getraliedeerd.
In onze wijngaarden worden alleen organische meststoffen gebruikt, met als bronnen hormoonvrije melkveestapels en compostplaatsen.
© 2024 www.wijnensmaak.nl - Powered by Shoppagina.nl